måndag 9 januari 2012

Vilka är människans behov?

Människan har materiella och andliga behov. Människans materiella behov som mat och dryck, renhet, sexuella behov, vila och sömn, nöjen och underhållning, rörlighet och förändring etc. erkänns i islam. Att förneka något av dessa behov vore en dårskap mot islams lära.
Människan skall inte avhålla sig från äktenskap om hon vill bli präst. Människan skall inte behöva leva ensam och tillbakadragen om hon vill tjäna Gud. Hon är heller inte menad att svälta i dagar och veckor för att visa sin kärlek och hängivelse till sin Gud.
I islam är det snarare tvärtom. Människans behov är något som islam stimulerar och uppmuntrar genom att utlova en belöning till dem som tillfredsställer sina kroppar. “Du har ett ansvar gentemot din kropp.”, sa islams helige profet.



Men människan har ju också ett behov av en andlig kraft inom sig. En kraft som kan hjälpa henne att kontrollera sin lust, ilska och girighet, annars skulle människan bli förslavad av sina instinkter och kroppsliga begär.
Om man inte hade och utvecklade denna andliga kraft, skulle samhället snart komma till en punkt där det mesta av det som uppnåtts och erkänts när det gäller mänskliga rättigheter och social frihet förstöras. De som blir slavar under sin egen lust, ilska och girighet kommer förr eller senare till en punkt där de inte längre kan respektera andras frihet och rättigheter.
Att dyrka Gud befriar människans hjärta från den luststyrda kärleken. Det erbjuder människan en andlig kraft som skyddar båda henne och det mänskliga samhället på ett säkert sätt. Det är bland annat därför islam ser dyrkan som ett väsentligt mänskligt behov.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar