måndag 9 januari 2012

Vilka är barnens rättigheter?

I islam startar en människas liv när hon är ett embryo. Eftersom en människans rätt till liv startar då är abort förbjudet om inte graviditeten innebär en fara för moderns liv. Redan som embryo har en människa därför rätt till all den omvårdnad hon behöver för sin tillväxt och säkerhet. När barnet föds har barnet rätt till att få ett namn, ett respekterat namn som inte kan förorsaka att barnet t.ex. mobbas.
Barnets rättigheter att få näring, omvårdnad och kärlek är en ganska självklar sak. Barnet ska behandlas med vänlighet och inte bli slagen eller hårt hanterad. (Föräldrarna kan tilldömas att betala en religiös böte - Diyya - om de slår barnet).
Barnet ska behandlas jämlikt med sina bröder, systrar och jämnåriga. De ska aldrig behöva känna sig diskriminerat. Barnet har rätt att lära sig simma, rida, läsa och skriva. Föräldrarna ska se till att han/hon är i gott sällskap. Barnet har rätt att skaffa sig kunskaper. Man ska ta hänsyn till barnets svagheter: det är förbjudet att tvinga ett barn att göra något som ligger utanför barnets förmåga. Det är också förbjudet att visa missnöje om barnet skulle misslyckas med något det förväntades genomföra etc.
Islams helige profet har en gång förklarat hur föräldrarna ska vara med sina barn i varje stadium av dras liv. Han sa:

“Lek med dem de första sju åren av deras liv, utbilda dem under de följande sju åren, och var som en vän för dem de kommande sju åren efter det.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar