måndag 9 januari 2012

Hur ser islam på moral?

Profeten har sänts till människor för att vägleda dem till lycka i detta liv och nästa. En av profetens huvuduppgifter är då att vägleda människor till en bättre moral. Islams helige profet sa:

Jag har kommit för att fullända den ovärderliga moralen.

I islam säger man att moralen kommer från Allah och inte, som många lärda filosofer påstår, från omgivningen och uppfostran. Gud har i den medvetna människan skapat en drift att eftersträva dygden och att hata lasten.

Det här betyder inte att den onda människan har skapats ond eller att den goda har skapats god. En sådan teori erkänner inte människans fria vilja och gör varje gudomligt straff eller belöning orättvis.

Gud lärde människan vad som var rätt och vad som var fel. Han gav henne en drift som söker det goda och som undviker det onda, och Han gav henne sedan frihet att välja.(Denna drift - Al Fitra - kan försvagas och förstärkas bland annat av omgivningen, uppfostran och personligt uppförande.

Följaktligen krävs det av människan att hon skaffar sig en god moral och att hon skjuter sina onda böjelser ifrån sig. För att betona hur viktig moralen är sa islams heliga profet:

Det största Jihad (heligt krig) är kriget mot (det onda i) oss själva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar