måndag 9 januari 2012

Förtrycker islam kvinnan när det gäller arvsrätten?

(Kvinnan ärver hälften så mycket som mannen)
Inför en kapplöpning på en rund bana ser man att varje löpare i starten står en bit bakom den andra. Det kan se orättvist ut eftersom vissa löpare står närmare mållinjen än de andra, men så är det inte. Om man tittar på löparbanan i ett vidare perspektiv ser man att alla har lika långt att springa. Löparna springer i en cirkel och den löpare som i starten står längst bak är också den som står längst fram i cirkeln. Det innebär att om alla stod på en linje i starten så skulle han ha en kortare sträcka att springa än de andra.

Det är likadant när det gäller arvet i islam. Kvinnan ärver mindre och därför tror man att hon får mindre. Ser man det hela i ett vidare perspektiv så ser man att hon i nettotal får lika mycket eller mer än hennes bror.

Så är det därför att det som kvinnan ärver har hon ensam rätt till att äga och spendera. Det mannen ärver går till att täcka hela familjens utgifter. Det mannen äger delar han med kvinnan och sina barn eftersom han försörjer dem. Försörjning är mannens ansvar och kvinnan är befriad från det. T.o.m. barnens amning ligger i mannens ansvar, i den meningen att om kvinnan vägrar amma barnet måste mannen skaffa barnet ett annat näringsmedel. Om modern vill ha betalt för att amma barnet måste mannen betala.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar