måndag 9 januari 2012

Vad är Koranen?



Koranen är islams heliga bok. Den har, gradvis, uppenbarats för profeten Muhammad under en tidsperiod av 23 år. Koranen är Guds egna ord.
Ett hundra tal av profetens lärjungar lärde sig Koranen utantill när han ännu levde. De olika Koran verserna skrevs också ned på olika pappersark. Efter profetens död, år 632, tog den första kalifen, Abu Bakr, initiativet att samla in alla dessa verser till en bok (Mus-haf). Alla sådana koran-böcker (Masahif) som muslimerna läser idag, över hela världen, är identiska med den första Mus-haf. Koranen finns alltså inte i olika versioner, allt som står i en bok står också i en annan.
Den första kalifen samlade ihop de som lärt sig Koranens verser utantill och fick sedan ge ett enhälligt godkännande av att det som skrevs ned i den första Mus-haf var vad de hade lärt sig. De islamiska lärde är övertygade om att inte ett enda ord har ändrats, lagts till eller kastats bort.
Den heliga Kranen har en fantastisk skönhet och charm på sitt originalspråk - arabiska . Det har berättats att man utmanade avgudadyrkarna att producera en enda vers som kunde mäta sig med de som finns i Koranen. Avgudadyrkarna samlade många och valde ut en man som var känd bland araberna för sin litterära förmåga. När mannen, vars namn var Walid bin Al Mughira, fick höra några verser från den heliga Koranen, återvände han till sitt folk och sa:

Jag har hört sådant från Muhammad som varken liknar sagornas eller människornas ord. Hans ord har en speciell ton och en särskild skönhet. Dessa ord står högt över allting och ingenting kommer någonsin att kunna stå över dem.

M. M. Pickthall, som översatte Koranen till engelska, säger att han arbetade väldigt hårt med att hitta ett passande språk för sin översättning, men “
resultatet är inte den underbara Koranen, den oförlikneliga symfoni vars ton kan röra män till tårar och hänförelse. Det är bara ett försök att presentera Koranens betydelse - och möjligen något av dess charm - på engelska.

Detta är några av orsakerna till att Koranen anses vara det största miraklet som utförts av islams analfabetiska profet. Koranen innehåller 114 kapitel och 6226 verser som - i originalspråk - omfattar 99464 ord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar